sunnuntai 5. joulukuuta 2010

LASTENKIRJOJA PUKINKONTTIIN

Pukinkontti-sarja jatkuu... Tällä kertaa esittelyssä hienoja lastenkirjoja.

Mainio ääneenlukukirja pienemmällekin kuuntelijalle, vaikkei kirjassa ole paljon kuvia. Testasin Kuutin (3 kk) kanssa: hienosti toimi,  koekuuntelija seurasi silmät suurina, välillä minulle nauraen. Ääneenlukukirjoiksi sopivatkin parhaiten sellaiset, jotka kolahtavat myös aikuiselle ja joiden kielessä on hyvä rytmi. 
   Todellisuudessa tämä kirja on tarkoitettu vähän vanhemmille kuin kolmikuisille, mutta vaihtoehtoisen kuulijan puuttuessa Kuutti joutui testikappaleeksi. Kuusitoistavuotias kun olisi ollut jo aivan liian vanha ;)

Hannele Mikaela Taivassalo ja Lena Frölander-Ulf: Hämäräkirja
Hienosti kirjoitettu, erilainen kuvakirja. Maaginen. Pidän kovasti Taivassalon tavasta kirjoittaa. Häneltä ilmestyi tänä vuonna aikuisten romaani nimeltä Oi, tule katsomaan, jonka aion ostaa itselleni joululahjaksi. Hämäräkirjan taisimme antaa kummitytölle viime vuonna.

Anja Erämaja ja Ulla Virkamäki: Lulu ja avaruuskoira
Riemukas ja värikäs kuvakirja, jonka on kuvittanut rakas ystäväni Ulla. 
Ullan puoliso, Pekka, on muuten kirjoittanut sen Arka ja ahdas ismi -kirjan, joka kertoo hänen vuosistaan Krishna-liikkeessä. 
Ja kyllä Pekkakin on minulle rakas :)

Mika Keränen: Hopeinen aarrearkku
Mukaansatempaava tarina koululaiselle, joka lukee jo itse. Tarina sijoittuu Viroon ja sisältää paljon (muttei kuitenkaan liikaa!) tietoa Viron historiasta. Valittiin Viron parhaaksi lastenkirjaksi.

Harri István Mäki ja Jukka Lemmetty: Leevi ja yhdeksäs jääkausi
Voisin suositella mitä tahansa Leevi-sarjan kirjaa, mutta tästä pidin erityisesti. Teemana kun on ympäristönmuutos. Yksi Sellon kirjastonhoitajista oli pakahtua ilosta, kun etsin lisää Harrin kirjoja hyllyiltä. Hän selitti, että ne ovat todella suosittuja kouluikäisten keskuudessa, ja minun pitäisi ehdottomasti tehdä lopputyöni Harrin tuotannosta! :D 
Vahva suositus, siis.

Harrilta ilmestyy muuten ensi keväänä aikuistenkin romaani, Kraatterin lapset.

Kysyin Kirstiltä, mitä omaa kirjaansa hän suosittelisi minulle. Harkitsin itse hänen romaaniaan Usko, toivo ja kuolema, mutta hänpä ohjasikin minut koluikäisille kirjoitetun Sisu-sarjan pariin. Siinä on vaihtoehtoihmisiä ja hauskoja yksityiskohtia. Minulla on sitä paitsi ihan oikea turvepaita. Ja kyllä, se kutittaa, mutta siihen tottuu aika pian!

Paula Noronen ja Pauliina Mäkelä: Supermarsu-sarja
Nämä Emilian päiväkirja/Supermarsu -kirjat ovat hulvattoman hauskoja! Nauroin monta kertaa ääneen. Pidän myös Norosen aikuisille suunnatuista sarjakuvista, ja hänen stand-up koomikon lahjansa saivat allekirjoittaneen (melkein) kierimään Jenny Woon lattialla.

Vähän isommalle, noin 4-6. luokkalaiselle. Kolme koululaista seikkailee Kalevalan maailmassa. Kuutin kummitäti lainasi kaikki kolme kirjaa minulle, koska olen totaalisen hurahtanut Kalevalaan. :D Hänen poikansa pitävät trilogiasta tosi paljon, ja kyllä minäkin sen seurassa viihdyin. Hienoa, että nuoret voivat tutustua kansalliseepokseemme tällä tavalla, tykkääpeukku!

3 kommenttia:

  1. Joo mullakin on turvepaita, ja siitä tämä kirja syntyikin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, täytyykin tutustua noihin! Supermarsu-sarja on meidän suosikkeja, meillä on ne kaikki aiemmin ilmestyneet osat. : ) Vanhan kunnon Ella-sarjankin (Timo Parvela) huumori uppoaa meihin hyvin, etenkin äitiin.

    VastaaPoista
  3. Ella onkin tosi hieno sarja! Ja nyt mainitsen myöäs nostalgiaa kaipaaville Tammen kultaisten uudet painokset. Ja sitten vauvoille kaikenlaiset taidekuvakirjat. :)

    VastaaPoista