torstai 3. maaliskuuta 2011

Sofi Oksasen kustantamo

Sofi Oksanen on perustanut oman kustantamon, joka julkaisee vain pokkareita. Toistaiseksi Oksanen ei aio mennä "sössimään muiden töitä", vaan Silberfeldt Oy julkaisee ainakin näin aluksi vain hänen omia kirjojaan pokkariversioina.

Kiinnostus pokkareihin on nousussa. Helsingin päärautatieasemallekin on avattu pokkarikauppa, ja oma tyttäreni lukee pääasiassa ostamiaan pokkareita. (Kaikesta kannustuksesta ja kasvatuksesta huolimatta hän ei ole kovin aktiivinen kirjastonkäyttäjä, mutta hyvä näinkin.)

Mangopuusta on muuten tulossa kolmas painos, eli pokkariversio. Se ilmestyy viimeistään ensi syksynä, vähän niin kuin pakettina keittokirjan kanssa.9 kommenttia:

 1. Tämän tekstin kuva on vuoden 2007 Talouselämä-artikkelista, "Pokkari meni kuluttajan luo"

  VastaaPoista
 2. Itse olen tullut vuosien varrella koko ajan lukijana vähemmän vaativaksi - formaatin, mutten sisällön suhteen. Haluan vain harvan kirjan pysyvästi omaan kirjahyllyyni, kirjasto riittää lukutarpeeseeni varsin hyvin. Kun jonkun kirjan ostan, sen ei ole pakko olla kovakantinen, vaan pokkari "riittää" useimmissa tapauksissa hyvin. Tärkeintä on se, että teksti siellä kansien välissä on kiinnostavaa, innostavaa ja hyvin kirjoitettua.
  P.S. Viime aikoina olen uskaltanut jopa varovasti ajatella, voisiko sähkökirjakin olla joissain tapauksissa hyvä juttu... Mutta täytyy nyt katsoa, lämpenenkö kunnolla asialle.

  VastaaPoista
 3. Minusta on yksinomaan hieno homma, että pokkareiden tarjonta on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen: tottakai sen myötä kirjan elinikä pitenee. Tänä päivänähän kirjailija löytää oman tuotoksensa seuraavan vuoden alennuslaarista, mikä on jotenkin raadollista, koska tekstin tuottamiseen on normaalisti kulunut enempi aikaa kuin mitä on se aktiivimyyntiaika. Omaa lasta myydään kympillä ja jos ei mene, niin vitosella ja jos ei silläkään niin sitten lapsonen onkin jo ongelmajätettä.

  VastaaPoista
 4. Minustakin tämä pokkarien nousu on nimenomaan hienoa! Tyttären kautta olen huomannut senkin, että pokkareita lukevat ehkä hiukan eri ihmiset kuin kovakantisia. (Hiukan, mutta ei täysin eri, tietenkään) Ja luonnollisestikin on niitä, jotka lukevat missä muodossa vain (kuten Peija!). Minusta on mukavaa, että pokkarit ovat edullisia - pienempipalkkaisellakin on varaa ostaa kirja, jos sen omakseen haluaa.

  VastaaPoista
 5. Ainoa, mitä ihmettelen on se, että Oksanen pitää Suomea niin huonona pokkarimaana. Hmm? Mun mielestä meillä julkaistaan pokkareita paljon - en tiedä toimiiko vertaus Ruotsiin suhteessa julkaistuun kirjallisuuteen. Ainakin pienissä kustantamoissa pohditaan jokaisen kirjan kohdalla, riittääkö kysyntä pokkariksi asti. Huomautan, ettei niidenkään painaminen ja jakelu ilmaista ole.

  Vaikka arvostan Oksasta kirjailijana, kritisoin vähän sitä, että hänen lausuntonsa kirja-alasta menevät aika suodattamatta läpi totuuksina, joskus juttuihin on jäänyt ihan rehtejä asiavirheitäkin. Oksasen näkemykset heijastelevat aika vahvasti isojen kustantamojen maailmaa, joka on vain osa totuutta kirja-alasta. Toisaalta Suomessa kaivataan suorapuheisia mielipideautomaatteja ja siinähän Oksanen on kyllä hyvä. ;)

  VastaaPoista
 6. Minunkin teki mieli heti listata kaikki ne Avaimen kirjat, joista on tullut (tai on tulossa) pokkariversio! :D

  VastaaPoista
 7. Tuolla alussa sanottiin, että julkaiset vain omia kirjojasi pokkariversioina.

  Suosittelen sinulle laajentamista, mutta en viihteen puolelle. Olet kuitenkin vakavasti otettava kirjailija.

  Miten olisi pamfletit?

  VastaaPoista
 8. Ummm, Marja Leena, oliko kommenttisi tarkoitettu minulle vai Sofi Oksaselle? ;D

  Hämmentyneenä,
  Seija

  VastaaPoista
 9. Korjaan vähän:

  Sofi, tuolla alussa sanottiin, että julkaiset vain omia kirjojasi pokkariversioina.

  Suosittelen sinulle laajentamista, mutta en viihteen puolelle. Olet kuitenkin vakavasti otettava kirjailija.

  Miten olisi pamfletit?

  VastaaPoista