sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kristuksen morsian

Tänään Radioteatteri esitti Heini Junkkaalan näytelmästä sovitetun kuunnelman, Kristuksen morsian. Sen voi kuunnella netistä tai käydä katsomassa Kansallisteatterissa - lippuja saa vielä. Se on myös ilmestynyt kirjana, joka arvioitiin muun muassa Kiiltomadossa.

Suosittelen! Teoksen aihe on hyvin ajankohtainen. Tarina kertoo Marionista ja Juliasta, jotka ovat menossa naimisiin, kun Marion yllättäen hurahtaa uskonlahkoon. Marionin äiti on saamassa piispanvihkimyksen, eikä Marionin uusi lahko hyväksyi edes naispappeja. Kuunnelmassa Marion siis edustaa päiviräsäsiä ja hänen äitinsä irja-askoloita. 

Minulle jäi erityisesti mieleen Marionin pappisäidin kommentti: tyttären Jeesus ilmestyi oudosti juuri silloin, kun tämän oli tarkoitus tehdä yksi elämänsä suurimmista päätöksistä: sitoutua. Pelko voi loitsia esiin kaikenlaisia jeesuksia, yleensä tuomitsevia. Sellaisia, jotka kieltävät ottamasta askeleen eteenpäin.

Tässä lainaus Radioteatterin sivulta:

Kristuksen morsian kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun me emme uskalla näyttää toisillemme ristiriitaisuuttamme tai heikkouttamme. Se esittelee ehdotuksen fundamentalistisen käytöksen syntyyn, tässä tapauksessa homouden vastustamiseen ja puolustamiseen. Kuunnelma ei etsi syyllisiä vaan tutkii maailmaa moniäänisesti.
– "Kun neljä vuotta sitten, ennen edellisiä eduskuntavaaleja, aloin kirjoittaa Kristuksen morsianta, kuvittelin kirjoittavani kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvaa näytelmää. Silloin en voinut kuvitellakaan, että Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon valittaisi naispiispa tai että homosiunauskohu kirkossa vaihtuisi todelliseen keskusteluun homoparien kirkollisesta vihkimisestä", Heini Junkkaala kertoo.

Sunnuntain kuunnelman aikaan yleensä siivoan kotiani. Tämä Radioteatterin esitys sai minut pilkkomaan päärynän ja latomaan sen päälle ison kasan kermavaahtoa. Istuin sohvalla ja kuuntelin, kunnes muistin, että viikkosiivoustahan tässä piti tehdä! Sain sentään tyhjät maitopurkit litistettyä kierrätystä varten.

Siivoan huomenna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti