lauantai 12. maaliskuuta 2011

Selkokielellä: Ydinvoima on demonien hommaa

Suomeksi:
"Emme halua ydinvoimaa, koska emme halua ydinjätettä emmekä uraanikaivoksia."

ja selkokielellä:
"Uusia ydinvoimaloita ei tarvita."

Helsingin Vihreät on julkaissut vaaliohjelmansa suomen, ruotsin ja englannin lisäksi selkokielisenä. Sieltä nappasin nuo esimerkkilauseet. Mielettömän hyvä idea! Ohjelman voi lukea tämän linkin kautta.
  
Yllä oleva ei ollut ehkä kaikkein näyttävin esimerkki siitä, miten asiat selkokielisinä avautuvat lukijalle helpommin kuin jargonina, mutta ydinvoiman vaaroista pitää puhua. Minä en halua ydinvoimaa pääasiassa sen takia, että se on liian vaarallista. Piste.
 
Eksyin aiheesta. Piti kirjoittaa siitä, että asiatekstin pitäisi olla kaunista ja selkeää. Yllä olevissa esimerkeissä ero normisuomen ja selkokielen välillä ei ole kovin suuri, koska Helsingin Vihreiden vaaliohjelma on sinälläänkin hyvin kirjoitettu. Monet poliittiset tekstit on kuitenkin laadittu niin oudosti, ettei niistä saa selvää kukaan. Yrittävät vain tärkeillä ja piilottaa sen, ettei sanomisissa oikeasti ole mitään sisältöä.

Vaikka selkokielinen teksti on usein kankeaa, siihen tutustumalla opimme löytämään olennaisen. Tämä on tekstiä hiottaessa tärkeää ja nautinnollistakin. Tällaisia ajatuksia minulla on viime aikoina pyörinyt päässä lähinnä siksi, että olen saanut osallistua muutaman tietokirjan editointiprosessiin. Antoisaa työtä!

Mutta en vain saa ajatuksiani pysymään pois Japanin ydinvoimalassa tapahtuneesta onnettomuudesta.

Selkokielellä:
Uusia ydinvoimaloita ei tarvita. Vanhatkin pitää sulkea. Ydinvoimalat ovat vaarallisia. Niissä tapahtuu onnettomuuksia. Silloin ihmiset joutuvat kärsimään tai jopa kuolevat.

1 kommentti:

  1. Japanissa 11 ydinvoimalaa lakkasi käymästä ja niistä 4-5:ssä oli/on ongelmia.

    Katselin lehdestä ydinvoimalakarttaa. Eurooppa on melko musta-alue. Kaikki se ydinjäte on riesana, ja pitkään. Ja luonnomullistuksia voi tapahtua myös Euroopassa. Amerikkalaiset ydinvoimalat ovat kuulema yhtä "huolettomasti" suunniteltuja ja toteutettuja jäähdytysjärjestelmiltään kuin nämä Japanissa olevat.

    Ikävin homma energiantuotannossa on, että yhtään täysin vaaratonta energiatuotantoa ei ole. Ydinvoimaloissa tuo vaara on siiretty niin kauas tulevaisuuteen ettei ihminen kykene käsittämään sitä. Ydinjäte on erittäin vaarallista koko elämän kannalta maapallolla. Toisaalta ydinvoimalatuotanto loppuu kun maapallolta loppuu uraani. Siihen ei eräiden arvioiden mukaan mene kuin 50-60 vuotta.

    Siksi vaihtoehtoisia energiamuotoja on kehitettävä ja kaikkea kulutusta sekä muutakin sellaista toimintaa joka kuormittaa ekosysteemiämme on vähennenttävä. Väestönkasvu pitäisi saada pysähtymään. Koska mitä enemmän ihmisiä sitä enemmän tarvitaan energiaa jne...

    VastaaPoista