keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Ravatar

Tulospalkkaus. Kyllä minä niin mieleni pahoitin.

Osallistuin tänään Rava-koulutukseen. Se oli nelituntinen, jonka aikana opin käyttämään ikäihmisten toimintakykyä mittaavaa tietokoneohjelmaa. Järvenpäässä Rava-poikkileikkauksen avulla on toteutettu suuria palvelujen rakennemuutoksia. Ei tarvitse kuin googlata "Rava, Järvenpää" niin jo löytää yllin kyllin luettavaa puolesta ja vastaan.

Rava on sinänsä kelpo mittari. Selkeä ja hyödyllinen - sen avulla voi esimerkiksi seurata potilaan kuntoutumista tai kunnon huonontumista. Arvioida jatkohoitopaikan tarvetta, toki muita mittareita apuna käyttäen. Ja niin edelleen. En minä hyviä ohjelmia vastusta. Ja onhan sen lisenssikin jotain kaupungille maksanut, joten ohjelmaa siis myös käytettäköön.

Mutta semmoisista puheista minä en pidä, että voi kunpa hoitotyössäkin voitaisiin siirtyä tulospalkkaukseen. Melkein aspiroin ärrältä ostamani kahvin. (Palautelomakkeessa valitin katkerasti tästä kahvitarjoilun puutteesta - kuinka paljon pari pannua sumppia olisi muka maksanut?)

Mutta että  tulospalkkaus? Kurssinvetäjän mielestä palkkauksen ei tarvitsisi linkittyä työn suoranaiseen raskauteen vaan siihen, miten hyvin potilas kuntoutuu. Ravan ja muiden mittarien avulla seurattaisiin potilaan tilan kohenemista ja sen mukaan jaettaisiin bonuksia hoitajille. Aivan niin kuin hoitajat siten tekisivät ihmeitä, sokeatkin kohta näkisivät ja puuro muuttusi velliksi! 

Vaan kuka sitten hoitaisi hauraan ja herkän vanhuksen, jonka kunto ei enää voi kohentua ja kenties etenevän sairauden takia vain laskee laskemistaan kuin koiran häntä. Kuka hoitaisi saattohoidossa olevan potilaan, joka kuntoutuu ja kotoutuu hiukan eri suuntaan kuin esimerkillinen Raili Ravatar, tulospalkkahoitajan 50 euron bonuspotilas?

Hmph.

Ei ihmisiä hoideta niin kuin lehtiä myydään, provisiopalkalla.

****

Intiassa rava tarkoittaa mannaryynejä. Niistä voi tehdä vaikkapa makeisia. Edessäni on viikko lomaa sairaanhoitajan töistä, ja aion keskittyä hiomaan keittokirjan viimeisiä reseptejä. Tänä viikonloppuna syödään mannahalvaa! (Valokuvan mannaladduista ja elefanttipäisestä Ganeshasta linkitin Ptitchef-sivuilta.)

Huomenna Anna hakee lisää astioita Arabialta, niin päästään ottamaan lisää omia kuvia. Mutta niitä en vielä paljasta täällä ;)

3 kommenttia:

  1. Hauskasti kerrottu, mutta voin sanoa että nytkö vasta teille on tulossa tulospalkkaus? Tiedän et sitä on muilla palvelualoilla, esim sos.puolella jo toteutettu. Perustuu siihen monesti mainittuun porkkanaan jonka avulla tehoja nostetaan työssä, jalka liikkuu nopsemmin. Kepillä työntekijät tulevat vain kiukkuiseksi.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti tulospalkkaus ei meidän osastolle soluttaudu... porkkanan kääntöpuoli on aina porkkanattomuus. Eikä se jalka enää tän nopsemmin liiku ;)

    VastaaPoista
  3. Olen myös sitä mieltä, että tulosta ei pidä tehdä inhimillisyyden kustannuksella. Hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista