torstai 4. lokakuuta 2012

Halkeamia

Junamatkoilla ehtii lukea kirjoja. Joskus, jos laukussani ei ole muuta kuin muutama hassu vaatekappale, poikkean Helsingin rautatieaseman pokkarikauppaan. 

Kjell Westön Halkeamia on täydellinen matkakirja. Lyhyitä tekstejä muistista, moraalista ja manipulaatioista - kirjaan on koottu Westön kolumneja ja muita pätkiä sellaisten otsikoiden alle kuin "Syyslastuja" tai "Jopa hänen hampaansa on retusoitu valkoisiksi". Nautin kovasti yhdeksästä lyhyestä kappaleesta, joissa kerrottiin rakkaudesta mereen. Tapiolassa meri on lähellä, ja kesällä tunsin itseni onnelliseksi saadessani kävellä lähirantaan pyyhe olalla. Jotain siitä kirjoitinkin aiemmin blogiini. Silloin kun minulle tarjottiin viiniä kalliolla ja kuulin Hurmeisesta kuusta.


"Aamu Berliinissä" on luku, johon palaan varmasti uudelleen. Tyttäreni on parastaikaa juuri tuossa kaupungissa. Facebookissa näin kuvia, joissa hän kiipesi ystäviensä kanssa autioon graffiteilla täytettyyn taloon. Hän sanoo rakastavansa Berliiniä ja sen rikasta kulttuurielämää.

Kokoelman nimi tulee Leonard Cohenin laulusta Anthem: "There's a crack in everything, that's how the light gets in."
Westö kirjoittaa: "Omien pelkojen kohtaaminen ja voittaminen, oman ajattelun kyseenalaistaminen, sisäisten halkeamiemme hyväksyminen: nämä ovat niitä asioita, jotka tekevät meistä inhimillisiä."

*****

Halkeamista on kirjoittanut mm. Riina kissanpäiväblogiinsa ja Ina, joka tätä kerran minulle jo suosittelikin. Ihanasti on sanaillut myös Ilselän Minna ja toki varmasti monet muutkin, joita en tässä ymmärtänyt mainita.

1 kommentti:

  1. Huomasin Halkeamia eilen kirjaston hyllyssä, mutta jätin sen niille sijoilleen, kun ajattelin, että "siinä on vaan niitä Yhteishyvän kolumneja, ne on jo luettu". Varmaan pitäisi käydä kuitenkin hakemassa se, kuulostaa ihanalta kirjalta :).

    VastaaPoista